CHEMAGAZÍN 1 (XXX), 2020
Téma čísla: Tepelné procesy
Vyšlo: Leden/Únor 2020
Náklad: 3500 ks
Počet stran: 36
Stáhněte si celý časopis ve formátu PDF (Velikost souboru 4,5 MB. Uloženo pro Adobe Acrobat Reader v. 8.0 a vyšší.)
Pro objednání pravidelného bezplatného zaslání tištěného vydání časopisu využijte formulář Objednávka zasílání nebo kontaktujte redakci.
Výběr z obsahu vydání:
Nový způsob výroby ovocných destilátů řízenou rektifikací
- Příspěvek o pokroku v technologii výroby ovocných destilátů.
Diana 700: ASTM D86 – program testování způsobilosti ASTM pro destilaci motorového benzínu
- Společnost Anton Paar dosáhla přesvědčivých výsledků při účasti v programu testování způsobilosti ASTM, v němž se testoval vzorek motorového benzínu MG 1808 pomocí destilačního přístroje Diana 700.
Nejpřesnější měření adsorpčních izoterem prováděné za extrémních podmínek
- Představení technologie vah s magnetickou spojkou, která umožňuje určovat hmotnost s vysokým rozlišením za vysokých tlaků a teplot díky použití odolných měřicích komor.
Za hranice konvenční infračervené spektroskopie – využití FTIR spektrometrů ve FIR a NIR oblastech
- V příspěvku se podíváme na aplikace a na nová a zcela unikátní instrumentální řešení týkající se využití FTIR spektrometrů ve FIR a NIR oblastech.
Jak kontrolovat kvalitu recyklovaných plastů
- Diferenční skenovací kalorimetrie jako rychlý, spolehlivý a snadný způsob kontroly kvality recyklovaných plastových materiálů ve výrobě.
Používání pěnových hasicích koncentrátů na bázi PFC je životu nebezpečné
- Česká vláda se na svém zasedání v loňském roce připojila k odbornému názoru světových vědeckých autorit, který považuje pěnové hasicí koncentráty obsahující fluorkarbonové sloučeniny za nebezpečné nejen pro lidské životy, ale i za ohrožení vůbec veškerého života na zemi. Příspěvek shrnuje historii využití pěnových hasicích koncentrátů obsahujících fluorkarbonové sloučeniny a současnou nabídku zcela ekvivalentních bez fluorových hasebních koncentrátů.
Profesorka Jana Hajšlová: Bez elánu a sebevědomí úspěchu nedosáhnete
- Rozhovor s profesorkou Janou Hajšlovou z Ústavu analýzy potravin a výživy VŠCHT v Praze o tom, co stojí za jejím úspěchem, na jakých projektech aktuálně se svými kolegy pracuje, nebo o tom, jak motivuje své studenty.
A mnoho dalších zajímavých informací ze světa chemie...
|